Kenangan ketika Konvo ke-71

Thursday, October 22, 2009 at 8:05 PM
Salam. lame giler dah ak xupdate blog ak ni.....skrg tgh keje utk SKP (Skim Khidmat Pelajar), jd "Environment Photographer", so ak kenela amek gamba suasana sepanjang konvokesyen ni :) yg menariknye, baru skrg ak berpeluang berbual ngan Naib Canselor Uitm, Y. Bhg. Tan Sri Dato' Seri Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah :) ak berbangga ngan beliau, ketokohan jelas ternampak pd diri beliau, dan beliau amat menitikberatkan perjuangan bangsa Melayu, amat ku kagumi :) di sini ak sertakan beberapa keping gambar kenangan bersama beliau :) thanx to Encik Azlan coz amek gamba kami :p






Selamat Hari Raya Aidilfitri 2009

Thursday, October 01, 2009 at 11:06 PM
Salam. Masih belum terlambat lg utk ak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat keluarga sanak saudara, rakan taulan dan semua umat Islam di seluruh dunia :) ak ingin memohon keampunan atas segala dosa dan kesalahan yang telah ak lakukan... Salam Aidilfitri :)

Aku dan nenek tersayang, nenda Hendon, tinggal dia sorg je nenek ak...arap sehat selalu :)
Gambar kenangan Aidilfitri bersama sanak saudara, mcm biasala, mmg aku yg jd OP (Official Photographer) :)



My Style of Blurry Photography

Tuesday, September 15, 2009 at 9:30 PM
Assalamualaikum wbt. Saje nk share projek minor yg ak tgh buat skrg ni. Bile sem 5 ni, ade subjek PIC 618, iaitu Individual Study II. So, projek major ak adlh mengenai potret warga emas yang mempunyai 'textures' di muka diorang. Tu major projek, p gamba yg ak share ni adlh minor projek. So, sem depan (final sem), ak kene pilih satu utk final tesis, sm ade nk buat potret warga emas ataupun yg 'ini'. 'Ini' merujuk kpd Blurry Photography. Ak mule tertarik ngn style ni bile terlihat karya Evakusia (xingat tul x ejaannye). Then sem ni ak refer plak karya Sean Bagshaw, juga style yg sama. Arap2 karya ak ni menjadi. Subjek utama adalah bersifat alam semulajadi, so ak gune pokok dan tumbuhan. Teknik slow shutter digunakan, basic setting kat camera adlh 1/4, f11 camtu ar :) tp bgantung kpd available light time tu. So, stakat ni je la, enjoy it ya! :)











Mass Wedding 2009

Sunday, September 13, 2009 at 4:22 PM
Salam 1Malaysia. Da sekian lame x hapdet blog ak ni haa :p so, sejak 2 menjak ni, ade la gak gi shooting..name pon student photography, mmg keje amek gamba je la :p paling latest ak gi shoot Mass Wedding kat Chempaka Buddhist Lodge, Petaling Jaya. Utk pengetahuan, mass weddding ni kire mcm kawen ramai2 ar, salunye org bwat mase tarikh yg lawa. So, kebetulan taun ni, 09.09.09, lam bhs mandarin ke cantonese, bmaksud 'berpanjangan', so diorang nk hbgn suami isteri kekal bhgia selamanya :) p ak ase faktor tarikh yg lawa sbenanye jd pilihan kawen aritu :) mase ak gi kuil ni, ade 17 pasangan yg daftar kawen :) bestnyer....ak gi sane ngan Aben (Faihan Ghani), gerak pagi kul 8.45 camtu :) ni 1st time ak masuk lam kuil, upacara kawen diorg mmg unik ar :) dgn jampi serapah buddha yg tkumat-kumit, pening gak kpale ak mase tu :p hahaha...pasni nk try Indian Wedding plak :) so, hayatilah sebahagian gamba yg ak shoot ni, xleh letak sume, byk sgt, kalo nk tgk sume ade kat flickr ak :)
*tinggal bape ari je lg nk raya ni...hehe





Hari Kemerdekaan Malaysia yg ke-52

Monday, August 31, 2009 at 6:16 PM
Salam. Pagi td xsaho ape pon, bgn2 je ngam2 abis imsak...then mandi, solat, trus gi Dataran Parlimen di mana berlangsungnye acara sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yg ke-52. Suasana boleh dikatakan agak meriah jugak, cuma awan agak flat :p xnak cakap panjang, tgk gambar, hayatilah sendiri :) Selamat Hari Merdeka yg ke-52 buat negaraku Malaysia yg tercinta :)

Mr. Bazuki Muhammad (Reuters) in action.







Ni kwn2 yg join gi shooting, Daus, Denge, Ijoy n Joker :)


"Rakyat Didahulukan" itulah kata2 brader ni, smua org terhibur ngan gelagat dia :p












Pakcik ni bwk laju betul :p nasib baik dpt amek gamba dia :p

Rumah Anak Yatim Al-Khairiah

at 5:24 PM
Assalamualaikum wbt....30 Ogos 2009, sehari sebelum Hari Kemerdekaan yg ke-52, ak, khairus, bidin n puhang berkesempatan pergi ke Rumah Anak Yatim Al-Khairiah, kat Klang. Cun2 mase kitorang dtg ade program SuaRasa TV9 dpn masjid berdekatan ngan umah anak yatim tu.. sampai je sane, ak tduduk, tdiam, untuk seketika....maklumla 1st time masuk umah anak yatim...betapa daifnye asrama bdk laki, tp diorang leh hidup mcm dlm 'umah mewah'....da lbih kurang 10 minit camtu ak pon start shooting...bdk2 ni girang jer biler kitorang ade, hyperactive betul!!! smp berebut2 nk main camera ak nk amek gamba...ak bia je la, mane tau da besar diorang pon minat photography mcm ak :) then b4 nk balik, trserempak plak ngn kumpulan nasyid diorang utk under 12, tgh practise kat satu bilik, bilik ape xprasan la plak :p diorang dpt jemputan dr TV9 utk mempersembahkan nyanyian nasyid, bangga tgk diorang ni ade minat n xbuat keje yg xbfaedah :) layan la gamba bdk2 ni, hayatilah...















Aku Raffix Alias | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com